Stranice

nedjelja, 24. prosinca 2017.

Božićni kuglof


Divna kombinacija zanimljivih okusa i tekstura ovaj blagdanski kuglof čine još zanimljivijim. Naranča, tamna čokolada, tostirani lješnjaci i suhe smokve lijepo će se uklopiti u  vaš slatki blagdanski stol. :-)

Potrebni sastojci:



  • sok od 4 naranče
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 ml ruma
  • 150 g meda
  • 2 jaja
  • 270 g brašna (bademovo, pirovo, sezamovo)
  • 120 g šećera kokosovog cvijeta
  • 50 g mljevenih lješnjaka, prethodno tostiranih
  • 2 žličice cimeta
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • 300 g suhih smokava
  • 120 g sjeckanih lješnjaka

  • Za čokoladnu glazuru:


  • sok 1 naranče
  • 50 g meda
  • 25 ml ruma
  • 1 žlica vode
  • 125 g tamne čokolade (70%)
  • 70 g maslaca sobne temperature



  • Postupak izrade:

    1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
    2. Ocijedite četiri naranče, trebali biste dobiti soka otprilike oko 150 ml.
    3. Izmjerite ulje, rum i med u posebnoj zdjelici. U posebnoj posudi, lagano pjenjačom istucite dva jaja, pa ih umiješajte u zdjelu sa uljem.
    4. Prosijte brašno u drugoj zdjeli, dodajte mu šećer, začine, kakao prah i prstohvat soli.
    5. Nasjeckajte čokoladu na komadiće, smokve izrežite na četvrtine, a lješnjake grubo nasjeckajte, pa sve skupa umješajte u zdjelu sa suhim sastojcima.
    6. Mokre sastojke prelijte preko suhih sastojaka i miješajte dok se sve dobro ne sjedini i postane gusta smjesa.  Nemojte previše miješati jer bi kolač na kraju mogao ispasti gust i krut.
    7. Kalup za kuglof dobro namastite, pa ulijte smjesu i stavite ga na pečenje oko 25 minuta u sredinu peći. Nakon toga okrenite ga za 180 °C i pecite još 20 minuta ( prekrijte ga obavezno folijom)
    8. Testirajte kolač prilikom vađenja iz pećnice, tako da polagano pritisnete tijesto u sredini, trebalo bi biti poprlično čvrsto, a ne kao "žele".
    9. Za pripremiti čokoladnu glazuru, u manjoj zdjeli otopite med, dodajte mu rum i sok jedne naranče. kada umak zavrije maknite ga sa vatre i pustite 2 minute da se ohladi.
    10. U umak potom dodajte prvo nasjeckanu čokoladu, pomiješajte, maslac, pa miješajte dok ne dobijete gusti i sjajni umak.
    11.  Pustite da se glazura malo stisne prije nego li je prelijete preko kuglofa. 






    Nema komentara:

    Objavi komentar