Divna kombinacija zanimljivih okusa i tekstura ovaj blagdanski kuglof čine još zanimljivijim. Naranča, tamna čokolada, tostirani lješnjaci i suhe smokve lijepo će se uklopiti u vaš slatki blagdanski stol. :-)
Potrebni sastojci:
Za čokoladnu glazuru:
Postupak izrade:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Ocijedite četiri naranče, trebali biste dobiti soka otprilike oko 150 ml.
- Izmjerite ulje, rum i med u posebnoj zdjelici. U posebnoj posudi, lagano pjenjačom istucite dva jaja, pa ih umiješajte u zdjelu sa uljem.
- Prosijte brašno u drugoj zdjeli, dodajte mu šećer, začine, kakao prah i prstohvat soli.
- Nasjeckajte čokoladu na komadiće, smokve izrežite na četvrtine, a lješnjake grubo nasjeckajte, pa sve skupa umješajte u zdjelu sa suhim sastojcima.
- Mokre sastojke prelijte preko suhih sastojaka i miješajte dok se sve dobro ne sjedini i postane gusta smjesa. Nemojte previše miješati jer bi kolač na kraju mogao ispasti gust i krut.
- Kalup za kuglof dobro namastite, pa ulijte smjesu i stavite ga na pečenje oko 25 minuta u sredinu peći. Nakon toga okrenite ga za 180 °C i pecite još 20 minuta ( prekrijte ga obavezno folijom)
- Testirajte kolač prilikom vađenja iz pećnice, tako da polagano pritisnete tijesto u sredini, trebalo bi biti poprlično čvrsto, a ne kao "žele".
- Za pripremiti čokoladnu glazuru, u manjoj zdjeli otopite med, dodajte mu rum i sok jedne naranče. kada umak zavrije maknite ga sa vatre i pustite 2 minute da se ohladi.
- U umak potom dodajte prvo nasjeckanu čokoladu, pomiješajte, maslac, pa miješajte dok ne dobijete gusti i sjajni umak.
- Pustite da se glazura malo stisne prije nego li je prelijete preko kuglofa.
Nema komentara:
Objavi komentar