srijeda, 14. listopada 2015.

Aromatična torta od bundeve i čokolade



Jesen i proljeće su moja omiljena godišnja doba, ali kada su u pitanju boje, mirisi, okusi i izbor plodova i namirnica, u vrtu i na tržnicama onda je definitvno jesen pobjednik! Ove godine je u vrtu rodilo jako puno bundeve različitih sorti. Kombinacija u jelovniku je bezbroj, uz razno razne juhe, variva, rižota, njoke, bučnice i muffine, koristim svaki slobodan trenutak da složim neku kombinaciju koja će rezultirati interesantnom i neobičnom slasticom. U nastavku vam donosim jedan zanimljiv recept za aromatičnu tortu od čokolade i bundeve sa kremom od mascarponea.



Potrebni sastojci za biskvit od čokolade (za tortu promjera 20 cm):


  • 3 žlice skuhane kave
  • 60 ml mlijeka
  • 115 g maslaca
  • 40 g kakaa u prahu
  • 120 g brašna
  • 80 g šećera
  • 3⁄4 žličice sode
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1⁄2 žlice arome vanilije
  • 125 ml slatkog vrhnja

Potrebni sastojci za aromatični biskvit od bundeve (za tortu promjera 20 cm):


  • 125 g brašna
  • 2/3 žličice praška za pecivo
  • 1⁄4 žličice sode
  • 1⁄2 žličice soli
  • 1 žličica cimeta + 1⁄4 žličice đumbira + 1⁄4 žličice klinčića
  • 60 ml ulja
  • 60 g šećera
  • 2 jaja
  • 260 g pirea od bundeve 

Potrebni sastojci za kremu:


  • 500 g mascarponea
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 g pirea od bundeve
Priprema:
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Prvo pripremite biskvite od čokolade i bundeve.
  2. U lončiću rastopite maslac, pa dodajte kavu i mlijeko. Miješajte do laganog vrenja, zatim dodajte kakao u prahu i izmiksajte smjesu kako biste izbjegli grudice od kakaa. Pustite sa strane da se ohladi.
  3. Pomiješajte brašno, šećer, sodu i sol u drugoj posudi.
  4. U trećoj posudi izmiksajte jaja, vaniliju i slatko vrhnje.
  5. Dodajte smjesu kakaa smjesi od jaja i slatkoga vrhnja i dobro izmiksajte.
  6. Na kraju umiješajte brašno i miksajte na najmanjoj brzini dok se sve ne poveže. Izlijte smjesu u kalup i pecite 30 min na 180°C. Kada se ohladi biskvit prerežite na dva dijela.
  7. Za aromatičan biskvit od bundeve izmiksajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine.
  8. Dodajte ulje, šećer i jaja, pa dobro miksajte dok se sastojci ne povežu.
  9. Na kraju žlicom umiješajte pire od bundeve i miksajte na najmanjoj brzini minutu, dvije.
  10. Izlijte smjesu u kalup i pecite 35 min na 180°C. Pustite da se ohladi, pa prerežite na dva dijela.
  11. Za kremu, pri laganoj brzini izmiksajte mascarpone sa dvije žlice meda. Dodajte još cimet i pire od bundeve, pa promiješajte.
  12. Svaki biskvit prerežite na polovicu tako da imate dvije polovice od čokolade i dvije polovice od bundeve.
  13. Složite tortu tako da se redom izmjenjuju čokoladni i biskvit od bundeve. Svaki biskvit premažite kremom. Tortu cijelu premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji.






Nema komentara:

Objavi komentar