Stranice

četvrtak, 12. veljače 2015.

Čokoladna nepečena brownies torta od višanja


Veganska, gluten free, raw (ukoliko ne otapate maslac iznad 48°C), bez žitarica, bez rafiniranih šećera, sa brownie čokoladnom podlogom i kremom od višanja..



Čokoladna brownies podloga

  • 100 g badema
  • 100 g datulja (namočenih dva sata u malo vode)
  • 1 i pol žlica kakaa
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 žlica maslaca od badema
Sameljite bademe u blenderu. Dodajte datulje koje ste prethodno namočili u vodi, kakao u prahu i štapić vanilije. Miksajte dok se sve lijepo ne sjedini. Dodajte maslac od badema na kraju. Tijesto utisnite u kalupić cca 16 cm. Ja sam radila u okruglom kalupu za torte, a vi možete koristiti i neku kvadratnu posudu za pečenje ili kalup dimenzija cca 9x12 cm.

 

Krema od višanja

  • 125 g višanja (ja sam koristila zaleđene)
  • 50 g badema (ili nekog drugog orašastog voća)
  • 2 žlice kokosovog brašna
  • 3 žlice meda/sirupa od agave/javorovog sirupa
  • žlica limunovog soka
  • 3 žlice otopljenog kokosovog maslaca/ulja
Izblendajte sve sastojke u gustu glatku kremu.  Prelijte smjesu preko brownies podloge, pa stavite u zamrzivač na 2 h. Kasnije tortu premijestite u frižider.

Čokoladni preljev

  • 2 žlice meda/sirupa od agave/javorovog sirupa
  • 1 žlica maslaca od badema
  • 1 i pol žlica kakaa
  • 1 žlica otopljenog kokosovog ulja
Prosijte kakao, pa mu dodajte ostale sastojke. Na pari otopite sve, trebali biste dobiti gustu, ali i pomalo tekuću smjesu. Preljev rasporedite preko kreme od višanja. Kolač/tortu potom opet vratite u hladnjak na 1 h na hlađenje.

Ukras

  • goji bobice 
  • kakao komadići ili po želji sušeno voće..
Sameljite u grubo goji bobice u mlincu za kavu i posipajte po tortici!


Nema komentara:

Objavi komentar