nedjelja, 13. srpnja 2014.

Francuska pita od jabuka





Potrebni sastojci za tortu:
  • 800 gr očišćenih jabuka, narezanih na listiće
  • 2 šalice glatkog brašna + dodatno 3 žlice brašna
  • 2 žlice šećera + 3 žlice agava sirupa (ili meda)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 0,25 ml ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 žličica extrakta vanilije ili vanilija burbon
  • malo šećera za posipanje (po želji)


Postupak izrade:
  1. Pećnicu zagrijte na 200°C.
  2. Tortu sam radila u okruglom kalupu cca 24 cm. Možete upotrijebiti i veći (26 cm) samo vam torta neće biti toliko visoka. Kalup obložite papirom za pečenje. Pripremite jabuke, operite ih, ogulite i narežite na listiće. Tako pripremljene jabuke, stavite u jednu zdjelu, dodajte im sirup agave i pustite da se zgriju i omekšaju na laganoj vatri oko 5 minuta, pa maknite sa strane.
  3. Promiješajte suhe sastojke - brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
  4. U drugoj posudi pjenjačom umutite samo 1 jaje, ulje i mlijeko. Kada se sastojci sjedine, umiješajte u njih suhe sastojke i dobro izmiksajte mikserom na najmanjoj brzini.
  5. Od ove smjese obavezno odvojite jednu punu šalicu (oko 2 dcl) i u nju dodajte 2 do tri žlice brašna (vidjeti ćete koliko vam traži, smjesa mora biti nešto gušća). Sa tom ćete smjesom preliti cijelu tortu prije pečenja.
  6. Ostatak smjese je zapravo vaša glavna smjesa za francusku tortu. U nju ćete još dodati jedno jaje koje niste koristili i vanilija burbon šećer ili aromu vanilije. Dobro sve miksajte, pa umiješajte lagano jabuke drvenom kuhačom ili špatulom.
  7. Smjesu sa jabukama sipajte u kalup za pečenje, pa prelijte drugom smjesom  (u koju ste stavili dvije žlice brašna).  Po želji možete posipati sa jednom žlicom smeđeg šećera.
  8. Ja sam kolač pekla oko 1 h 30 min na temperaturi od cca 180°C. Obavezno provjerite čačkalicom koja bi trebala biti suha kada je izvadite  iz tijesta torte.
  9. Kolač prije posluživanja dobro ohladit! I u slast! :))






Nema komentara:

Objavi komentar